Is een elektrische auto wel veilig?

Doordat het aantal elektrische voertuigen op de Nederlandse wegen in de afgelopen jaren erg is toegenomen, zijn er veel vragen ontstaan rond de veiligheid van een elektrische auto. Levert het zware accupakket extra gevaren op voor de inzittende? En wat voor invloed heeft de elektromagnetische straling? Kunnen de batterijen ontploffen? De Rijksdienst van Ondernemend Nederland heeft de belangrijkste vragen beantwoord.

Afwezigheid van geluid

De meeste elektrische auto’s maken bij snelheden tot 20 km/u vrijwel geen geluid. Doordat de meeste elektrische auto’s geen geluid maken, hebben voetgangers en fietsers vaak niet in de gate dat er een elektrische auto in hun buurt rijdt. Veel nieuwe elektrische auto’s krijgen daardoor een akoestisch voertuigen waarschuwingssysteem, dit houdt in dat de auto een zacht maar opvallen geluid gaat maken wanneer de auto minder dan 25 km/u maakt om de bestuurder te waarschuwen.

Voertuig veiligheid

Voordat alle nieuwe automodellen op de markt komen, moeten ze eerst een bepaalde veiligheid testen ondergaan, dit is wettelijk verplicht. In de wetgeving staat dat de nieuwe auto’s een moeten voldoen aan de wettelijke minimumnorm van veiligheid. Een groot deel van de nieuwe modellen worden getest door middel van botsproeven van EuroNCAP. Elektrische auto’s met 4 en 5 sterren halen in vergelijking met gewone benzine en dieselauto’s goede resultaten, dit betekend dat ze net zo veilig zijn als benzine en diesel auto’s. De consument mag dus dezelfde hoge veiligheidsstandaard verwachten van zijn of haar elektrische voertuig.

Brandveiligheid 

De fabrikanten van elektrische auto’s besteden veel aandacht aan de brandveiligheid van de auto’s, ook testen ze de auto’s daar streng op. Importeurs en autofabrikanten hebben erg gedetailleerde protocollen klaarliggen voor een eventueel incident met hun elektrische auto, ook bij brand.

Veiligheid laadinfrastructuur

Door de brandveiligheid en de aanraakveiligheid is er in Nederland gekozen om alle openbare laadpunten uit te voeren als mode 3, type 2. Met deze aansluiting komt er alleen spanning op de laadkabel te staan wanneer deze goed is aangesloten op de elektrische auto. Het laden is zo aanraak en brandveilig doordat er verplichte handelingen zijn vastgesteld bij het laden. Er is vastgesteld dat je eerst de kabel op de auto moet aansluiten, vervolgens verbind je de kabel met de laadpaal, door het communicatieprotocol wordt de verbinding gecontroleerd. Pas als dit allemaal correct is uitgevoerd, komt er spanning uit de uitgang en begint het laden. Als de stekker onverwacht uit de auto gaat tijdens het laden, zal de stroom onmiddellijk afgesloten worden en is de kabel direct veilig.

Neem contact met ons op

Neem contact op

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Stuur een bericht

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×